Ngói space

Architecture can be, in a sense, analogous to a Tree (banyan tree, bodhi tree) with its branches and leaves that intertwine and spread out, forming various layers for use; It can also be metarphorically meant spatial levels offering miscellaneous chambers at different heights in a Cave, as regards prehistoric men being accommodated.

Ngói space is created from the perspective of merging these 2 primitive shelters (the Tree & the Cave), giving reminiscences of a big Roof such as the roof of a communal house or that of a Rong house – an open community space which has been existing for a long time.

In making a Roof, Tile presents a natural option since it is a material familiar with most Vietnamese people, yet used in an unusual way (as walls, curtains) in an extraordinary space to produce a special different effect (regarding appearance, sense of space and micro-climate quality). The Ngói space functions Cafés (lower space + on the rooftop), Seminar and Exhibition rooms (on the middle floor) with the aim of offering a fresh destination, an inspiring common Roof.

The on-going rapid urbanization and increasing population have been entailing a major demand for more areas for residence nationwide. Many former single-story tiled-roof houses have been demolished/removed and the tiles on those roofs are still considered construction waste, not to be reused. The Ngói space was created as an inspiring solution to reusing these memory-filled tiles. On a larger scale, it orientates users towards a sustainable tomorrow, from the perspective of reaching back to the past to recognize and rediscover the core and hidden values of the original space and use those values to create spaces of the future.

By Location Vuon Dao area, Phuc Loc road, Uy No commune, Dong Anh, Hanoi, Vietnam
Area 510 m2
Year completed 2021